2024. július 19., Emília

Eger ügye

#eger #önkormányzat #almagyar-domb #telekeladások

Almagyar-dombi telekeladások: kinek lesz ez jó? Hol a koncepció? – VIDEÓ

Domán Dániel 2021.05.10. 11:20

Sok a kérdőjel. Az üggyel kapcsolatos nyilatkozatok sem tűnnek egységesnek, ráadásul egyelőre nem tudjuk, mi lesz, ha a településfejlesztési jogot elveszi a kormány.

Ahogy arról nemrég portálunk is beszámolt: a következő időszakban felgyorsulhat Eger legdinamikusabban fejlődő területének, az Almagyar-dombnak a beépülése, az önkormányzat ugyanis újabb 33 telket akar értékesíteni.

Ez a 33 telek lényegében az összes, ma még üresen álló területet jelenti a városrészben, ezek hasznosításával – a polgármester egyszemélyben hozott döntése nyomán – teljesen beépülne az Almagyar-domb északkeleti oldala.

A városban egyébként több, nem használt ingatlant is kijelöltek értékesítésre, mi most az Almagyar-dombi telkekkel foglalkozunk.

 

A telkek értékesítésének ügye a nyilvánosságra kerülés után rögtön a politikai adok-kapok színpadán landolt, ugyanis az egri Fidesz-frakció borásza, Juhász Ádám is bejelentkezett egy telekért, egy érdeklődő levelet küldött az önkormányzat Vagyongazdálkodási Csoportjának. Állítása szerint csak az irodavezető ajánlására, amely azonban nem volt szándéknyilatkozat a vásárlásra. Érdeklődését azzal is indokolta, hogy jelenlegi lakásából, az Almagyaron lévő társasházból szeretne kertes házba költözni a családjával. Juhász Ádámot telefonon kérdeztük a témában, úgy reagált, hogy azóta új információja nincsen, a politikai csörték különösképpen nem érdeklik. Szűcs Tamás, a Vagyongazdálkodási Csoport vezetőjétől értesült arról, hogy az eladások mikéntje attól függ, hogy lesz-e több érdeklődő a telkekre, amely indokolhatja majd az egyenkénti eladást, viszont ha nem, akkor egyben értékesítik majd potenciális befektetőknek. A polgármester majd eldönti ezt – hangsúlyozta.

 

A helyzet politikailag kissé szerencsétlen, hiszen az egri Fidesz lényegében a városi vagyonértékesítések ellen szónokol a Senator-ház ügye óta, ezt az ellentmondást a városvezetés is gyorsan észrevette, így elindult a marakodás. A várost vezető Egységben a Városért Egyesület (EVE) frakciója hiteltelennek minősítette a Fidesz eddigi vádaskodásait, majd ezután lépett színre az egri Fidelitas és próbálták tovább görgetni a lehetetlent. Petíciót indítottak az Almagyar-dombi telkek eladása ellen, illetve a zöld területek megóvásáért. Az általuk mesélt történetben Juhász Ádám csak információkat akart gyűjteni, nem is akart ő olcsón telekhez jutni. Az önkormányzat kémdrámának titulálta az eseményeket. A legkevésbé sem színvonalas közéleti harcok Eger közéletét néhány napra felrázzák egy kicsit, és mire a színfalak mögé tudnánk nézni, gyakorlatilag már egy másik küzdelem van kilátásban, ezért érdemes néha leszakadni ettől, hogy jobban megvizsgálhassuk a szóban forgó eseményeket.

 

A városi vagyongazdálkodás szakmai embereket kíván meg, legalábbis ideális esetben. Amelyik ingatlanra nem tart igényt a jelenlegi városvezetés, vagy amiről úgy gondolják, hogy generálhatna a jelenleginél több bevételt, azt megpróbálják eladni és ez teljesen rendben is van. A kormány otthonteremtési programjához igazodva első körben a lakóingatlan-fejlesztésre alkalmas területeket mérték fel Egerben, így kerültek sorra az Almagyar-dombi ingatlanok is. A kérdés ilyenkor mindig az, hogy az eladások városra, illetve az érintett városrészre miként hatnak majd, hiszen egy jó városfejlesztési koncepció előre meghatároz célokat, így a jövőben kevesebb fejfájás érhetne minket.

 

Az Almagyar-domb az elmúlt 15 évben rendkívüli dinamikával fejlődött annak ellenére, hogy évekkel ezelőtt meghúztak egy határt, amelyet már duplán sikerült beépíteni. Így lett a kertvárosi rész egy sűrűn lakott lakópark, ahol egy ritka buszjáraton kívül érdemi tömegközlekedés nincs, a csapadékvíz-elvezetés a terület jellegéből fakadóan állandóan problémás és az utcákon, zöldterületeken parkoló autók száma mindennapi közlekedési káoszt okoz. Ezekkel a problémákkal pedig úgy tűnik, nem sokan foglalkoznak, annak ellenére, hogy az itt lakóknak is rendszeres bosszúságot okoz. A várállomásnál található kereszteződés és a Vécsey utcát gyorsasági versenypályának használó autósok pedig megérne egy külön misét.

Az EVE-frakció állítása szerint a fiatalok vásárlási igényét próbálnák helyzetbe hozni a telkek eladásával, de ha az Almagyar-dombról beszélünk, akkor tudjuk, hogy ez a városrész nem éppen a fiatal családok pénztárcájának megfelelő árukat bocsát ki és a Fidelitas harca a zöldterületekért sem állja meg a helyét, hiszen ezeket a telkeket már korábban is értékesíteni akarta az előző városvezetés.

Földvári Győző, az EVE frakcióvezetője szerint nem lehet szó olyan ajánlatról, amelyben később valaki majd egyben megveszi a telkeket. Erre cáfol rá kissé Farkas Attila alpolgármester, aki szintén az Egri Magazinban úgy nyilatkozott, hogy az önkormányzat által értékesítésre szánt területeken a beruházókkal olyan megállapodásokat céloztak meg, ami lehetővé tenné, hogy a megépített lakások egy része visszakerüljön önkormányzati kezelésbe. Hajlandóság mutatkozik olyan megállapodások megkötésére, ami egyszerre képviseli a beruházói kör és az önkormányzat érdekeit.

 

Farkas Attila bizonyára nem az Almagyar-dombi telkekre gondolt, hiszen önkormányzati bérlakások elég furcsán mutatnának egy lényegében tehetősebb családok lakta városrészen. A kérdés tényleg az, hogy a városvezetésnek az elidegenített vagyon pótlására milyen tervük van és egyáltalán a helyi településszabályzat miként fog módosulni, ugyanis ez a főépítész feladata lesz ez év december végéig. Közben tudjuk, hogy a településfejlesztési jogokat is elvenné a kormány az önkormányzatoktól, így aztán egy város vezetése és annak lakói semmiképpen sem szólhatnának bele, hogy mi legyen a lakhelyük jövőbeni sorsa.

 

Az Almagyar-dombon több lakót is kérdeztünk, hogy egyáltalán hallottak-e ezekről, kivétel nélkül nemleges válaszokat kaptunk. Voltak olyanok, akik szívesen érdeklődnének a telkek iránt, de azt sem tudják, hol kell ezeket keresni és úgy vélik, nem is lesz lehetőségük, mert ez is csak – mint minden más – pénz és érdekek kérdése. Abban egyetértettek, hogy néhány új családi ház nem lesz a világvége, de semmiképpen sem akarnak társasházakat, hiszen így is "túlszaladt" a helyzet.

 

Videóriportunkban annak is próbáltunk utánajárni, hogy mégis milyen pozitív irányokat hordozhat magában a papíron egyszerűnek tűnő telekértékesítések sorozata, és egyáltalán milyen problémákkal küzd ez a terület és miért rossz, hogy mi csak a politikai csatákat láthatjuk ebből.

 

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló