2024. május 24., Eszter Eliza

Eger ügye

#eger #mirkóczki ádám #veszélyhelyzet #polgármesteri határozatok

Határozatdömping Egerben a polgármesteri teljhatalom vége előtt

Csarnó Ákos 2021.06.15. 17:18

Az idei döntések negyede azt követően született meg, hogy bejelentették a közgyűlések visszatérését.

Mint korábban mi is megírtuk, Gulyás Gergely miniszter június elején belengette, hogy még ebben a hónapban, pontosabban a mai nappal megszűnik a polgármesterek önkormányzati teljhatalma, vagyis a képviselőtestületek és a közgyűlések visszakapják a döntési jogaikat. Az már másik kérdés, hogy miért húzta idáig a kormány a döntést, mikor egy lakodalomban is többen összejöhettek már jóval korábban.

 

Ha az egri közgyűlések hiányától küszködő érdeklődő rákattint Eger hivatalos oldalára, ott sok más mellett megtalálhatja a veszélyhelyzet ideje alatt hozott polgármesteri határozatokat. Ide kattintva látható, hogy az év elejétől – a veszélyhelyzet megszakítás nélkül vonatkozott az egri önkormányzatra is, így Mirkóczki Ádám polgármester dönthetett egy személyben – majdnem 400 darab határozat született, ebből 100 határozat viszont a fentebb említett Gulyás-bejelentést követően, június 11-én, a legsúlyosabbakat tartalmazó utolsó 10 darab pedig 14-én.

 

Nyilván nem kérdés: vannak olyan ügyek, vannak olyan események amiket kezelni kell – kérelmek, segélyek, lakásbérlet, beszámolók, amik a veszélyhelyzettől függetlenül amúgy is jönnének –, de az mindenképpen figyelemre méltó, hogy

az ezévi polgármesteri döntések negyede kevesebb mint 10 nap alatt született meg, miközben a háromnegyedük 5 hónap alatt.

Kérdésekkel fordultunk az önkormányzat felé, hogy ennek mi lehet az oka, amint válaszolnak természetesen azt is megosztjuk olvasóinkkal.

 

A Gulyás-bejelentés óta meghozott határozatok között azonban nemcsak a nagy szám ad csodálkozásra okot, hanem némelyik döntés tartalma is. Nem kell ahhoz nagy kommunikációs szakembernek lennie senkinek, hogy belátható legyen: egy-két döntést egyszerűen nem akart (nem mert) a közeledő közgyűlés elé vinni a polgármester, noha csak pár napot kellett volna várni a júniusi ülésre. Nézzük, melyek lehetnek ezek a kényes kérdések, legalábbis pár kiemelten érdekeset!

 

293. számú határozat

 

Érdekes, sőt talán izgalmas, egrieket érintő tartalma lehetne ennek a településrendezési munkálatokat elrendelő határozatnak, de valamiért pont az a melléklet hiányzik, amelyikből kiderülne pontosan, hogy mik ezek a munkálatok és merre lennének. Kérdéseink elküldése után Eger MJV jegyzője tájékoztatást küldött portálunknak és jelezte, hogy a hiányzó melléklet feltöltésre került, így mindenki által olvasható.

 

294. számú határozat

 

Szakmai, színházi pénzügyi kérdésekben nem vagyunk illetékesek, az biztos, de hogy nem kerülhetett a Gárdonyi Géza Színház beszámolója a közgyűlés elé, az tény. Ugyanis csont nélkül, néhány méltató szó kíséretében, Minczér Gábor alpolgármester előterjesztése alapján a polgármester – a színházigazgatói hercehurcára még csak nem is utalva –, rezzenéstelenül hozta meg a döntést.

 

333. számú határozat

 

Ez a határozat is igencsak érdekes lenne. Nemcsak nekünk, hanem minden egrinek, de legfőképpen a képviselőknek és az önkormányzatnak. Ebben a határozatban született meg a döntés az önkormányzat következő két negyedévre szóló feladatairól, feladattervéről. Csakhogy megint lecsaphatott a technika ördöge, ugyanis megint pont az a melléklet hiányzik a dokumentumokból, amiben szerepelnek a tervek. Így az érdeklődőknek nagyon nehéz megtudni, mit szeretne a polgármester.

Kérdéseink elküldése után Eger MJV jegyzője tájékoztatást küldött portálunknak és jelezte, hogy a hiányzó melléklet feltöltésre került, így mindenki által olvasható.

 

366. számú határozat

 

Ez az egyik legfontosabb határozat, ugyanis ebben született döntés arról, hogy a 825 millió forintos kormányzati visszatérítés miként kerül felosztásra. Részlet a határozatból:

A támogatás felhasználási célja, figyelembe véve a 2021. évi költségvetés összeállítása során felmerült finanszírozási igényeket, és az önkormányzati cégek stabil működésének követelményeit, az alábbi részletezés szerint került – előzetes igényfelmérés alapján – az önkormányzat által meghatározásra:

 

– 595.950.000 Ft önkormányzati gazdasági társaságok részére nyújtott működési támogatás

– 160.000.000 Ft sportegyesületek részére nyújtott működési támogatás

– 50.000.000 Ft civil szervezetek részére nyújtott támogatás

– 49.050.000 Ft önkormányzati tulajdonban lévő ingatlanok üzemeltetése.

Tényleg érdekes, hogy ez a felosztás miért nem várhatott még pár napot, így a közgyűlé sösszehívása előtt. Vagy legalább egy gesztust miért nem érdemelt meg.

 

367. számú határozat

 

Ebben a határozatban egy korábban nagy reménnyel induló egri intézmény megszűntetéséről, illetve újramázolásáról van szó. Korábban a KULTÚRMA volt az a szervezet, amely sok mindennel foglalkozott a koncertszervezéstől a karácsonyi vásárig. Eddig a Média Eger Kft alá tartozott, most átkerül az Agria Film Kft. fennhatósága alá ez a tevékenységi kör.

 

368. és 369. számú határozatok

 

Ezek a határozatok szervesen kapcsolódnak az előzőhöz, ugyanis a Szépasszonyvölgyi Márai Aktív Turisztikai Látogatóközpont is átkerült az Agria Film Kft. érdekeltségei körébe.

 

396. számú határozat

 

Az utolsó határozat a jogszabályok között (legalábbis cikkünk írásakor még nem volt több). Ez a döntés a márciusban és májusban nagy port felvert – többek között az Almagyar-dombon –, felparcellázott és értékesíteni kívánt ingatlanvagyon eladásáról szól. Illetve pontosabban arról, hogy a polgármester meghirdeti pályázat útján az érintett ingatlanokat és lehet licitálni az egyes ingatlanokra. Most tehát elindulhat az érintett ingatlanok dobraverése annak ellenére is, hogy a helyben lakókat nem kérdezték meg érdemben, a politikai szereplők (képviselők, civil aktivisták) álláspontja pedig ismert.

 

Információink szerint több képviselőnek is feltűnt a rengeteg határozat és jelezték, hogy a következő Közgyűlésen felteszik a kérdéseiket.

 

(Indexkép forrása: Egységben a Városért Egyesület Facebook-oldala)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló