2024. július 13., Jenő

Eger ügye

#eger #mirkóczki ádám #egységben a városért egyesület #berecz mátyás

Berecz Mátyás: A polgármester a Fidesz stílusát hozza vissza. Mirkóczki: Nem az a dolgom, hogy harcoljak a kormánnyal

2021.05.21. 15:03

Nincs vége a nyilatkozatháborúnak, most a 24.hu pénteki riportjában feszült egymásnak az egri városvezető és volt alpolgármestere.

Már több hónapja elég puskaporos a levegő az egri városvezetés körül. Egy ideje nem a fideszes Oroján Sándor borzolja Mirkóczkiék kedélyeit, hanem a várost irányító frakció belügyei. Lassan már nehéz követni az események, a nyilatkozat- és kommentháború folyamát. Egy újabb fejezet kezdődött a szappanoperába illő adok-kapokban, a 24.hu pénteki cikkében Berecz Mátyás és Mirkóczki Ádám állításai feszültek egymásnak.

Mirkóczki Ádám, aki 2019-ben az ellenzéki összefogásnak köszönhetően lett Eger polgármestere, már nem az ellenzék szekerét tolja. Tüntetőleg mutatkozik a Fidesz politikusaival, miközben velünk szóba sem áll. Eddig ezt nyilvánosan nem mondtuk ki, a tényeket azonban már nem lehet szőnyeg alá söpörni

– mondta el a 24.hu-nak Berecz Mátyás.

 

A városvezető frakciótársa és korábbi alpolgármestere megjegyezte: "Lehet, hogy kellemetlen, de úgy érzem, tízezres szavazótáborunkat árulnánk el, ha nem beszélek nyíltan arról, mi okozza a sorozatos konfliktusokat a városvezetésben."

 

Felidézte, hogy az Egységben a Városért Egyesület képviselőcsoportját korábban elhagyók, Komlósi Csaba és Keresztes Zoltán azzal magyarázták a döntésüket, hogy a városvezetés vállalhatatlanná vált számukra, Mirkóczki Ádám fokról fokra hozta vissza "a Fidesz-időszak stílusát" és azokat a vezetési módszereket, amelyeket ők fel akartak számmolni.

 

Az ellenzéki előválasztáson a Demokratikus Koalíció színeiben induló Berecz hozzátette: az elmúlt egy évben megszűnt minden szakmai egyeztetés, sőt lényegében kommunikáció sincs a polgármester és frakciója között.

A járványügyi veszélyhelyzet lehetőséget adott a polgármesternek, hogy kiterjessze autoriter hajlamait. A közgyűlést és a frakciót mellőzi, úgy irányít, hogy eldobott minden demokratikus elemet.

– jelentette ki.

 

Elmondása szerint a képviselőknek megküldik ugyan az előterjesztéseket, de azok céljáról, hátteréről, következményeiről nem kapnak tájékoztatást, megbeszélések pedig nincsenek, és a véleményüket sem veszik figyelembe. Példaként említette, hogy nem tudják, hogy milyen koncepciót adott be a város a TOP-os uniós pályázatokra, amelyek pedig évtizedekre meghatározhatják, milyen fejlesztések indulhatnak Egerben. "Levélben kértem, hogy betekinthessek az anyagokba, de nem kaptam választ" – tette hozzá.

mirkb3

A belső ellentétekről Mirkóczki Ádámot is megkérdezte a 24.hu. A polgármester válaszában elismételte a korábban tett nyilatkozatát, miszerint amikor tavaly konfliktus alakult ki a frakción belül, azt átbeszélték és tisztázták, ezt azonban mégis a kilépések követték.

A képviselők egyébként bejöhetnek az önkormányzatba, aki kérdez, annak soron kívül válaszolok. Arra viszont egyszerűen nincs se időm, se energiám, hogy minden napi ügyről részletes tájékoztatást adjak képviselőnként, de semmilyen fontos döntést nem hozok meg a frakcióm megkérdezése nélkül

 – tette hozzá.

 

Az Egyesület képviselőcsoportja egyébként hónapokig nem ült össze, azután megjelent a portálunkon a videó az Almagyar-dombi telekeladáskról, ami miatt május 11-én frakcióülést hívott össze a polgármester. Ezt követően adták ki azt a közlemény, amelyben provokációnak nevezték és elutasították a felvételen elhangzottakat. A videónkban megszólaltatott Berecz Mátyás a 24.hu-nak azt nyilatkozta, hogy a frakcióülésen kifejtette véleményét a független sajtó fontosságáról, ennek ellenére a polgármester kiadta a támadó hangvételű nyilatkozatot, amelyre a volt alpolgármester, valamint Földvári Győző frakcióvezető és Mirkóczki Zita tanácsnok nevét is odatette aláíróként.

Ragaszkodtam ahhoz, hogy ilyen, a szabad sajtót elítélő nyilatkozat nem mehet ki, mégis kiküldték, ráadásul úgy, hogy a szöveget nem láttam sem én, sem a frakcióvezető, sem Mirkóczki Zita

– mondta Berecz Mátyás.

 

A volt alpolgármester szerint ez a bizonyos frakcióülés kemény, emelt hangú vitába torkollt, főként, amikor előkerült az elvett adóbevételek kormányzati kompenzációjának ügye, amivel kapcsolatban Mirkóczki Ádám és a frakció tagjai ellentétesen nyilatkoztak: a városvezető sikernek nevezte, míg egyes képviselők szerint bár kétségtelenül jól jön a pénz, de keveset ítélt meg a kormány. A polgármester ezzel szemben azt mondta a 24.hu-nak, nem emlékszik heves vitára. Azt azonban állítja, hogy az Egri Ügyek alapvető kérdésekben nem kérdezte meg a hivatalt, a kormányzati kompenzáció nélkül pedig szerinte bedőlt volna a város.

mirkb1
Berecz szerint nem ez az első eset, hogy a polgármester a kormányzat és a Fidesz álláspontját támogatta, de úgy érzi, Mirkóczki most "átlépett egy határt". A DK-s politikus tartja magát a pártot vezető Gyurcsány Ferenc álláspontjához, miszerint a NER elitjével nincs alku, ezzel szemben szerinte Eger polgármestere "nem ezen a vonalon mozog". Mint mondta:

Eddig azzal demonstrálta, hogy harcos Fidesz-ellenes, hogy Nyitrai Zsolttal voltak látványos csatái. Vele és csapatával azonban személyes jellegű volt a konfliktusa. Most viszont, ahogy Nyitrai Orbán Viktor döntése alapján kikerült a rendszerből, kiderült, hogy a kormányoldal más, meghatározó alakjaival bizalmi viszonyt ápol. Miközben más városokban a Fidesz politikusai még az oltás melletti kampányvideóben sem hajlandók az ellenzékiekkel közösen megjelenni, Egerben Pajtók Gábor kormánymegbízott és Mirkóczki Ádám rendszeresen együtt mutatkozik.

Berecz azt mondja, amióta kiderült, hogy Pajtók lesz a Fidesz jelöltje a 2022-es parlamenti választáson, Mirkóczkival több sajtóeseményen, üzemátadón, sportrendezvényen is fotózkodtak, miközben az ellenzéki előválasztás indulóival – vagyis vele, Mirkóczki Zitával és Jánosi Zoltánnal – nem találkozott a polgármester. "Elvileg az lenne az érdeke, hogy hármunk közül valaki bejusson a parlamentbe, ennek azonban semmilyen jelét sem látjuk" – jelentette ki Berecz Mátyás.

 

A polgármester a 24.hu kérdésére azt mondta, ő nem tűri a pártpolitikát a városházán, és szerinte ezzel van a problémája frakciótársainak. A párpolitikát akarja azzal is elkerülni, hogy az előválasztáson sem támogat senkit. Szerinte az indulók idővel a legnagyobb ellenségeivé válhatnak egymásnak, és kérdés, hogy utána hogyan dolgozik velük együtt, holott elvileg ők lennének a hátországa.

Látom az előválasztásban a politikai innovációt, de a jelenlegi közéletben veszélyesnek is tartom. Nem tetszik, hogy két frakciótársam azért vetélkedik, hogy ki hagyja ott az önkormányzatot a parlamentért. Nem erre kértünk mandátumot. Az nagyon nincs rendjén, hogy tesznek a napi feladatokra, mert éppen azt bizonygatják, hogy miért lenne egyikük jobb képviselő a parlamentben, mint a másik.

– mondta.

 

Mirkóczki azt is elmondta, hogy egy megyeszékhely polgármestereként nem tudná, de nem is szabad megkerülnie a kormányhivatal vezetőjét, hiszen vannak közös ügyek, feladatok.

Nekem nem kell bizonygatnom, hogy mennyit küzdöttem a Fidesz ellen. Most viszont nem az a dolgom, hogy folyamatosan harcoljak a kormánnyal, hanem az, hogy harcoljak az egri érdekekért. Ezt megteszem mindenkivel szemben, a kormánnyal szemben is, és ha kell, az ellenzéki pártokkal szemben is.

– tette hozzá.

 

(Képek forrása: Egységben a Városért Facebook-oldala)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló