2024. július 19., Emília

Eger ügye

#mirkóczki ádám #városháza #sajtótájékoztató #beruházások

Mirkóczki Ádám: Azon dolgozunk, hogy Eger közelében legyen egy nemzetközi repülőtér

Keller Richárd 2021.06.01. 15:22

Eger polgármestere sajtótájékoztatón mutatta be, hogy egyebek közt milyen fejlesztésekre lehet számítani a közeljövőben. A repülőtér ügyében a külgazdasági és külügyminiszterrel dolgozik együtt Mirkóczki.

Az előző heti frakcióbomlás utáni első sajtótájékoztatóját tartott kedden a Városházán Mirkóczki Ádám polgármester. A meghívóban nem szerepelt, hogy miről fog beszélni, végül kiderült: a városvezető most látta a legjobbnak, hogy az egri beruházásokat összegezze.

 

Mirkóczki az elmúlt hat hónap eredményeiről beszámolva elmondta: állagmegóvó munkákat végeztek a Szép-bástyánál 40 millió forint értékben, a teljes helyreállítás újabb 40 millió forint lesz, amelyet peres eljárás során hajtanak be a felelősöktől. A Kistályai úti munkásszálló határidőre elkészül, ez egy 290 millió forintos beruházás. Felidézte: sikerült a városnak 825 millió forint kormányzati támogatást szereznie működésre. (Ez az a kompenzáció, amelyet a koronavírussal "indokolt" adóelvonások miatt adott a kormány.)

Saját költségen, 10 millió forintért elbontatta az önkormányzat az egri strand romos önkiszolgáló éttermét, és június közepén elstartol újra az éjszakai fürdőzés minden pénteken és szombaton – hangzott el a tájékoztatón. Az egri várban gasztró program indul a grill és a barbecue szerelmeseinek várhatóan június végén, a Zárkándy-bástya pedig helyet ad egy hétvégi Gasztro fesztiválnak is.

Kiderült, hogy a foci Eb mérkőzéseit egy 24 négyszetméter felületű ledfal segítségével élvezhetik a szurkolók a Végvári vitézek terén június közepétől. Az Érsekkertben egy 150 millió forintos összberuházást hajt végre az önkormányzat az idei év végéig, melynek részeként egy 1,3 kilométer hosszú rekortán futókör is megvalósul mintegy 100 millió forint értékben – emelte ki a polgármester.

Az egri önkormányzat teljesen megújítja az egri Városgondozás 19 éves gépparkját egy 110 millió forintos beruházás keretében: az új traktorokok nem csupán a zöldfelületek gondozására lesznek alkalmasak, hanem a téli síkosításmentesítést is el tudják velük végezni. Később további 190 millió forintot költenek a géppark bővítésére, ezzel remélhetőleg elkerülhető a magas fű gyors kialakulása is – közölte Mirkóczki Ádám.

Megújult az egri Bródy Sándor Megyei és Városi könyvtár is 464 millió forintból, a Gárdonyi Géza Színházhoz egy 245 millió és egy 100 millió forintos támogatás érkezik az Emberi Erőforrások Minisztériumától. 

 

Mirkóczki Ádám kitért arra is, hogy várhatóan heteken belül megnyitják az Egészségház utcát is, amely 270 millió forintból újult meg. Az utolsó simítások zajlanak a Kertész utcai új parkolóháznál is, a beruházás összértéke 1,4 milliárd forint. A Volánnal történt megállapodás szerint 6 darab új elektromos busz is szolgálatba áll hamarosan, a beruházás összértéke 700 millió forint.

A jövőbeni feljesztésekkel kapcsolatban Mirkóczki elmondta: heteken belül elkezdik a vár teljes felújítását 3,5 milliárd forintból, de a Nemzeti Úszó és Vízilabda Központ teljes beruházására csak mintegy 6,3 milliárd forint maradt. Ez az összeg nem elég a projekt befejezésére, ezért folyamatos tárgyalásban vannak a minisztériummal. Mirkóczki bejelentette: Szíjjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel azon dolgoznak, hogy Eger közelében is épüjön egy nemzetközi repülőtér.

Összegezve Mirkóczki kijelentette: 5,2 milliárd forint beruházás valósult meg csak az elmúlt fél évben Egerben és a következő egy-másfél évben 18 milliárd forintos fejlesztés indul még a városban, amelyben nincsenek benne a Területi- és Településfejlesztési Program projektjei.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló