2024. július 19., Emília

Eger ügye

#eger #mirkóczki ádám #városháza #egységben a városért egyesület #berecz mátyás #mirkóczki zita #önkormámyzat

Újabb törésvonalak az egri városvezetésben? – Akaratuk ellenére több képviselő nevét is odaírhatták egy hivatalos állásfoglalásra

2021.05.25. 19:59

Berecz Mátyás és Mirkóczki Zita is azt állítja, hogy visszaéltek a nevükkel egy olyan közlemény kapcsán, amihez ők nem járultak hozzá. A Városházáról kiküldött dokumentumon valamiért mégis ott szerepeltek.

Erről szól a mostani cikkünk:

 

– a közelmúltban az egri városvezetés közleményben kérte ki magának az egyik cikkünket, amelyben az almagyar-dombi telkek eladását jártuk körbe;

 

– önmagában nem olyan nagy dolog ez, de az érdekes volt, hogy a nyilatkozatban provokációnak nevezték az egyébként a témát több oldalról bejáró közlésünket, majd a várost vezető Egységben a Városért Egyesület (EVE) frakciójának összes önkormányzati képviselőjének, illetve a polgármester aláírásával zárták a nyilatkozatot;

 

– az országos sajtóban pénteken megjelent egy cikk, amelyben Berecz Mátyás (EVE) önkormányzati képviselő azt nyilatkozta, olyan közleményt küldtek ki a nevével is alárva, amivel kapcsolatban korábban közölte, ő azzal nem ért egyet;

 

– ezután megkérdeztük Mirkóczki Zita (EVE) önkormányzati képviselőt, aki szintén azt állítja, hogy ő nem látta a közleményt, így alá sem írhatta azt, mégis ott volt az ő neve is. A helyi politikus beszélt portálunknak a polgármester és a képviselők egy része közötti feszültségről is;

 

– a frakcióból kiugrott egyik képviselő szerint vele is megtörtént már, hogy a sajtóból értesült arról, hogy egy frakciónyilatkozatot ő is aláírt;

 

– rákérdeztünk Mirkóczki Ádáméknál is, hogy miként kerülhetett ki az említett közleményre azok neve, akik elvileg azzal nem értettek egyet;

 

– tanulság nincs, sértődés és a túlvilágig is érő örök harag majd lesz.

 

Zokon vették

 

A közelmúltban publikáltunk egy cikket videóval, amelyet annak kapcsán közöltünk, hogy a következő időszakban felgyorsulhat Eger legdinamikusabban fejlődő területének, az Almagyar-domb beépülése, az önkormányzat ugyanis egy rakás telket akar eladni. A videóban megszólalnak szakértők és önkormányzati képviselők is, olyan önkormányzati képviselő is, aki a várost vezető Egységben a Városért Egyesület frakció tagja. Utóbbi a portálunknak adott nyilatkozatában javaslatokat is tett arra vonatkozóan, mi lenne célszerű egy ilyen mértékű telekeladás során, amikor egy városrészről van szó.

 

A cikk megjelenése után kaptunk egy közleményt a Városházáról, amelyben az Egységben a Városért Egyesület frakciója, köztük az a képviselő is, aki a frakció tagjaként kameránk előtt nyilatkozott (mi több, a nyilvánosságra hozatal előtt még a videót is láthatta) kikérte magának, hogy nem kérdeztük meg a "másik" felet. Provokációnak neveztek egy olyan összeállítást, amelyben eltérő pártállású önkormányzati képviselők, köztük a várost vezető frakció egyik vezető politikusa és szakemberek szerepelnek.

 

Furcsa volt, hogy például Berecz Mátyás aláírt egy ilyen nyilatkozatot, amikor ő maga szerepelt és mondta el a témában a véleményét videónkban; vagy hogy többen is úgy vélik, jól mutat, ha a nekik nem tetsző sajtóanyagokra úgy reagálnak, hogy az azt készítő nevét külön kiemelik, majd provokációként értelmezik azt, ami a sajtó munkája.

 

bereczmatyas02
Berecz Mátyás

 

Aztán pénteken megjelent egy hosszabb riport a 24.hu-n Egerről, pontosabban az egri városvezetés törésvonalairól, amelyben Berecz Mátyás elmondta: hónapokig nem gyűlt össze előtte az Egységben a Városért Egyesület frakciója, majd az említett cikkünk után frakcióülést hívott össze Mirkóczki Ádám polgármester. Berecz szerint itt ő elmondta a véleményét a szabad sajtó fontosságáról:

Ragaszkodtam ahhoz, hogy ilyen, a szabad sajtót elítélő nyilatkozat nem mehet ki, mégis kiküldték, ráadásul úgy, hogy a szöveget nem láttam sem én, sem Mirkóczki Zita.

Mivel Berecz Mátyás nyilatkozatában szerepelt Mirkóczki Zita neve is, őt is megkerestük. A volt alpolgármester az Egri Ügyeknek elmondta:

az említett nyilatkozatot ő valójában nem írta alá, ahogy annak idején az alpolgármesteri lemondását sem, holott az is úgy jelent meg a város hivatalos oldalán, határozatba foglalva. Csak akkor szembesült a közlemény tartalmával, amikor az megjelent. "Előzetesen senki nem egyeztetett vele arról, hogy ez a közlemény a nevünk aláírásával kerül ki."

Meddig megy még az adok-kapok?

 

A fenti történet elsősorban nem abból a szempontból nézve érdekes, hogy Mirkóczki Ádám vagy a városvezetésből bárki más hogyan viszonyul a sajtóhoz, egy első sóhaj után jót röhögtünk a reagálásukon, amely jócskán megdobta az alaptémában készült cikkünk olvasottságát is. A kérdés az, hogy a városvezető frakció – benne a polgármesterrel és a vele összezáró két alpolgármesterrel – hogyan fog tudni együtt dolgozni Egerért, a belső feszültségeket meddig lehet a színfalak mögött tartani úgy, hogy az már ne eredményezzen végső szakadást. Miközben úgy tűnik, hogy Mirkóczki Ádám és az őt bírálók már nem is törekednek arra, hogy házon belül tartsák az ellentéteket. Előbbi sorra szidja az ellenzéki pártokat, a saját frakciótársai közül azokat, akikre valamiért orrol, illetve láthatóan igyekszik az ellenzéki előválasztásba kapaszkodni, és minden belső, a frakcióban keletkezett vihart arra fogni. Közben a már két kilépő képviselő – Komlósi Csaba és Keresztes Zoltán – után úgy tűnik, Berecz Mátyás és Mirkóczki Zita is nyíltan kezd beleállni a konfliktusokba. (Keresztes Zoltán egyébként a napokban úgy nyilatkozott, korábban nála is előfordult, hogy egy kiadott sajtónyilatkozaton úgy látta a nevét, hogy arról nem is tudott.)

 

A fentebb már idézett, 24.hu-s cikkben Berecz Mátyás azt is hangsúlyozta:

 

Lehet, hogy kellemetlen, de úgy érzem, tízezres szavazótáborunkat árulnánk el, ha nem beszélek nyíltan arról, mi okozza a sorozatos konfliktusokat a városvezetésben.

Felidézte, hogy az Egységben a Városért Egyesület képviselőcsoportját korábban elhagyók, Komlósi Csaba és Keresztes Zoltán azzal magyarázták a döntésüket, hogy a városvezetés vállalhatatlanná vált számukra, Mirkóczki Ádám fokról-fokra hozta vissza "a Fidesz-időszak stílusát" és azokat a vezetési módszereket, amelyeket ők fel akartak számolni.

 

Az ellenzéki előválasztáson a Demokratikus Koalíció színeiben induló Berecz hozzátette: az elmúlt egy évben megszűnt minden szakmai egyeztetés, sőt, lényegében kommunikáció sincs a polgármester és frakciója között. A járványügyi veszélyhelyzet lehetőséget adott a polgármesternek, hogy kiterjessze autoriter hajlamait. A közgyűlést és a frakciót mellőzi, úgy irányít, hogy eldobott minden demokratikus elemet – jelentette ki.

 

Elmondása szerint a képviselőknek megküldik ugyan az előterjesztéseket, de azok céljáról, hátteréről, következményeiről nem kapnak tájékoztatást, megbeszélések pedig nincsenek, és a véleményüket sem veszik figyelembe. Példaként említette, hogy nem tudják, hogy milyen koncepciót adott be a város a TOP-os uniós pályázatokra, amelyek pedig évtizedekre meghatározhatják, milyen fejlesztések indulhatnak Egerben. "Levélben kértem, hogy betekinthessek az anyagokba, de nem kaptam választ" – tette hozzá.

 

A belső ellentétekről Mirkóczki Ádámot is megkérdezte a 24.hu. A polgármester válaszában elismételte a korábban tett nyilatkozatát, miszerint amikor tavaly konfliktus alakult ki a frakción belül, azt átbeszélték és tisztázták, ezt azonban mégis a kilépések követték.

A képviselők egyébként bejöhetnek az önkormányzatba, aki kérdez, annak soron kívül válaszolok. Arra viszont egyszerűen nincs se időm, se energiám, hogy minden napi ügyről részletes tájékoztatást adjak képviselőnként, de semmilyen fontos döntést nem hozok meg a frakcióm megkérdezése nélkül

 – tette hozzá.

 

mirkb1
Mirkóczki Ádám középen

 

Mi tartja még össze a frakciót?

 

Mirkóczki Zita – aki MSZP-s színekben indul az ellenzéki előválasztáson – kérdésünkre elmondta, általánosságban egyetért a Berecz Mátyás által elmondottakkal. „Személyes véleményem, hogy minket, az Egységben a Városért Egyesület színeiben induló ellenzéki jelölteket – beleértve a polgármestert is – azért választottak meg az egriek 2019-ben, mert egy demokratikusabb, az itt élők véleményét jobban figyelembe vevő önkormányzatot szerettek volna, mint a korábbi volt. Úgyis fogalmazhatnék, hogy pont arra a fideszes mentalitásra mondtak nemet a megválasztásunkkal, ami az utóbbi időben lépten-nyomon visszaköszön a jelenlegi működésben.

 

Ezekről a kezdetektől voltak, vannak belső vitáink, és bizonyos mértékig ezt természetesnek is tartottam, hiszen különböző értékrendekkel és tapasztalatokkal érkeztünk a közgyűlésbe. Határozott véleményem, hogy egy önkormányzat nem tekintheti provokációnak, ha a lakosai egy adott kérdésben elmondják a véleményüket. Sőt, ösztönöznie kellene, hogy minél jobban bevonja az itt élőket a róluk szóló döntések előkészítésébe. Kétségtelen, hogy nekem a kezdetektől nem férnek bele az egyszemélyi döntések, az ebből fakadó vezetési stílus, és az is, hogy elsőként adtam hangot az ellenvéleményemnek, és ennek meg is lett az eredménye, ahogy az mindenki előtt ismert”.

 

mirkoczki_zita
Mirkóczki Zita

A képviselő elmondása szerint azóta is igyekszik megtenni mindent, hogy az egyesület, mint az ellenzéki együttműködés motorja, jól működjön, a frakcióból kilépő két képviselőre pedig továbbra is a közösségük tagjaiként tekint. „Naponta találkozom azzal a csalódással, amit a városvezetés egyes megnyilatkozásai és intézkedései kiváltanak. A veszélyhelyzet és az, hogy lényegében több mint egy éve nincsenek közgyűlések, bizottsági ülések, nem segített ezeknek a feszültségeknek a feloldásában. Úgy érzem, hogy a polgármester legutóbbi időben tett nyilatkozatai és lépései tovább erodálják az együttműködést” – jegyezte meg Mirkóczki Zita.

 

Az egri önkormányzatot még pénteken megkerestük kérdéseinkkel, szerettük volna megtudni, mit gondolnak Mirkóczki Ádámék arról, amit a nevükben is kiadott közleményről állítanak Berecz Mátyásék. Eddig nem kaptunk semmilyen választ.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló