2024. július 13., Jenő

Eger ügye

#eger #mirkóczki ádám #ellenzék #frakció

Itt van Mirkóczki Ádám válasza: az egri polgármester kilépett a várost eddig vezető frakcióból

Székely Zoárd 2021.05.26. 11:00

Vajon mi lesz a következő lépés?

Mirkóczki Ádám kilépett az Egységben a Városért Egyesületből (EVE) és a közgyűlési frakcióból is – ezt Eger polgármestere mondta a Magyar Hang megkeresésére. A városvezető a döntését azzal indokolta, hogy az elnökségből való visszahívása után szerinte nehezen tartható helyzet állt elő.

 

Nem sokkal később Mirkóczki Ádám Facebook-oldalán is kommentálta a kedd estét, ezt írja:

 

"Sajnálattal vettem tudomásul, hogy az ellenzéki pártok szereplői, még a város érdekében sem képesek kilépni a pártpolitikai logikából, keretekből.
 
Az egyesület tegnapi döntését tudomásul véve, tiszta viszonyokat teremtve, ma önként kiléptem az Egységben a Városért Egyesület frakciójából és magából az egyesületből is.
 
Büszke vagyok arra, hogy legfőbb "bűnömként" az ellenzéki pártpolitizálás hiányát tudták nekem felróni, természetesen mindezt egy "autoriter, diktátor" szerepébe csomagolva. Eger lakosságát továbbra is és kizárólag pártsemleges módon fogom képviselni, ahogy azt már a kampány kezdetén is deklaráltam és nyíltan hirdettem a választók felé.
 
A pártsemleges városvezetési stíluson a jövőben sem kívánok változtatni, mert én nem kizárólag az ellenzéki választók polgármestere vagyok, hanem 53 000 egri lakosé, pártállástól, ideológiától függetlenül. A közgyűlési előterjesztések eddig sem politikai alapon születtek és ez a jövőben sem változik, így ebből a szempontból irreleváns a többség-kisebbség viszonya.
 
Szeretném, ha mindenki az egriekért érzett felelőssége alapján döntene egy-egy előterjesztés kapcsán.
 
Bízom abban, ha az ellenzéki előválasztásnak vége, az érintett képviselők az országos pártpolitikai csatározások helyett végre azzal fognak foglalkozni, amiért az egriek a közgyűlésbe küldték őket: a város ügyeivel".

 

mirkb1

 

Ahogy arról kedd este elsőként beszámoltunk, a helyi ellenzéki politikusokat tömörítő, a 2019-es önkormányzati választáson többséget szerzett – de azt azóta ezt már elveszítő – EVE közgyűlése kizárta az elnökségéből a polgármestert, aki – ahogy eddig is a felmerült konfliktusoknál – ismét azt próbálja sulykolni az egriekbe, hogy ő csupán a pártpolitikai csatározások áldozata, és ha bárki bármilyen kritikát megfogalmaz vele szembem, az csakis a pártpolitikai törésvonalaknak köszönhető.

 

Az ülésről származó információink szerint a kizárásra egyebek közt azért is került sor, mert az Egységben a Városért Egyesület közgyűlésének többsége szerint Mirkóczki Ádám a közelmúltban tett nyilatkozataival, miszerint ő már nem tekinti magát az ellenzék részének, szembe ment mindazzal, amiért létrejött az önkormányzati választások előtt az ellenzéki pártok egri erőinek összefogása. A portálunknak kiadott hivatalos megfogalmazás így szól. "A jelenlévő tagok többsége úgy ítélte meg, hogy az elmúlt hónapokban tett nyilatkozatai – mármint Mirkóczki Ádámé – a Szerk. – nincsenek összhangban az egyesület céljaival és értékrendjével. Konstruktív együttműködésére, az egyesület tagjaként, a továbbiakban is számítunk".

 

Mint részleteztük: a döntés első ránézésre váratlannak tűnt, de egyáltalán nem volt előzmények nélküli. Az utóbbi időszakban konfliktusok sora jellemezte a frakció és Mirkóczki Ádám viszonyát. Elsőként Komlósi Csaba és Keresztes Zoltán önkormányzati képviselő lépett ki a várost irányító frakcióból, ezt követően Mirkóczki Ádám többször is furcsa kijelentésekkel kezdett távolodni az egyesülettől, majd a polgármester a kommunikációjában – az országos és a helyi sajtóban egyaránt – egyre hangsúlyosabban próbálta magát eltolni az ellenzéki pártoktól.

 

Kisebb összezörrenések után Berecz Mátyás, Mirkóczki volt alpolgármestere állt elő az előző héten állításaival, amelyben egyebek közt bírálta a polgármester vezetési stílusát, majd kedden Mirkóczki Zita – aki szintén volt alpolgármester – portálunknak nyilatkozva beszélt a frakcióban kialakult helyzetről. Az önkormányzati képviselő egyebek közt hangsúlyozta: „Naponta találkozom azzal a csalódással, amit a városvezetés egyes megnyilatkozásai és intézkedései kiváltanak. A veszélyhelyzet és az, hogy lényegében több mint egy éve nincsenek közgyűlések, bizottsági ülések, nem segített ezeknek a feszültségeknek a feloldásában. Úgy érzem, hogy a polgármester legutóbbi időben tett nyilatkozatai és lépései tovább erodálják az együttműködést”.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló